Adsl ve Vdsl Arasındaki Farklar
Adsl ve Vdsl Arasındaki Farklar nelerdir ? adsl ve vdsl modem ve altyapı farkı nedir? vdsl ile kaç mbps hıza ulaşılabilir adsl ve vdsl hız farkı, adsl den vdsl ye geçiş
Adsl ve Vdsl arasındaki farklar konusuna değinmeden önce Adsl nedir onu bilmemiz gerek. Adsl konusunu öğrendikten sonra Adsl ile Vdsl karşılaştırması yapabiliriz. Tabi bir de günümüzün en hızlı internet teknolojisi fiber internet var.
Adsl Nedir ?
ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) internet bağlantısı standart bakır kablolar ile sağlanır. Veriler splitter yardımıyla ses trafiğinden ayrılır. Bu şekilde mevcut telefon hattı kullanılarak ekstra bir altyapı masrafına gerek duyulmaz. Adsl ile maksimum 16 Mbps kadar hız verilebilir ancak bu hız santrale olan uzaklık, evinizde bulunan telefon altyapısının kalitesi vb. durumlara bağlıdır. Adsl2 teknolojisi ile biraz daha gelişmiş bir teknolojidir ve eğer santrale 2 km’den daha yakınsanız 24 mbps kadar hız alabilirsiniz. Tabi bu da altyapı vs. şartlara bağlı olarak değişebilir.
Splitter Nedir?
Splitter evinizdeki telefon altyapısını internet için kullanmanızı sağlayan, kendisi küçük ancak işlevi büyük bir malzemedir. Splitterin görevi ses verileri ile internet verisini birbirinden ayırmaktır. Yani bir nevi filtre görevi görür.
Adsl Splitter ile Vdsl Splitter Arasındaki Fark
Adsl splitter ile vdsl Splitter arasındaki tek fark üzerindeki yazıdır. Yani teknik olarak hiç bir fark yoktur. İkisi de aynı işlemi yapar.
Çok basit bir malzeme olan splitter bozulduğu halde internet ve telefonunuzun çalışmamasına sebebiyet verebilir. Ev Telefonu çaldığında internetin gitmesi gibi saçma sorunların bir numaralı kaynağı da splitter’dır. Splitter’ın fiyatı oldukça cüzidir ve elektrik ve elektronik malzeme satan bir çok yerde bulunur. Tabi splitterların daha gelişmiş versiyonları da bulunmaktadır ama ev kullanımı için bu resimdeki gibi bir splitter yeterlidir.
Vdsl İnternet Nedir?
VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line), ADSL’den 5 kat daha hızlı internet erişimi sağlar. Santrale yakın noktalarda ve iyi bir telefon altyapısı ile 100 Mbps’e kadar hız sağlar. Tabi bu değer maksimum değerdir. Vdsl teknolojisi ve daha gelişmiş versiyonu olan Vdsl2 teknolojisi tıpkı Adsl gibi evlerimize bakır kablolar ile bağlanır.
Adsl ve Vdsl Arasındaki Farklar
Vdsl teknolojisinin farkı bant genişliğinin yüksek olması ve doğal olarak daha fazla hız sağlamasıdır. Temel olarak bahsetmek gerekirse santralde fiber optik kablolarla evinizin yakınındaki optik ağ ünitesine (ONU) gelen veriler burada dönüştürülerek bakır kablo ile yakın mesafeye 100 Mbps’e kadar hızlı internet sağlar. Adsl’den Vdsl’ye geçiş için kullandığınız modemin Vdsl uyumlu olması gerekmektedir.
iyi çalışmalar akif bey internet ile ilgili problem yaşıyorum vdsl internet kullanıyorum. dell marka eski bir dizüstü bilgisayarım var bu bilgisayarı açtığım anda internet kopuyor ve sürekli bağlanmaya çalışıp kopuyor bununla ilgili bina içi kablolamayı yeniledim. bina girişindeki telekom kutusundan apartmandaki tüm dairelere çekilen kabloları değiştirdim. cat7 kablo kullandım her bir ikili kabloyu bir daireye çektim. ancak sorun çözülmedi. telekom kutuya kadar olan kabloda sorun yok diyor. bina içi kabloları da ben değiştirdim. değiştirmeden önce dışarıdan telefon kablosu ile denedim sorun düzeldi kabloları değiştirdim sorun tekrar başladı. bu arada aynı bilgisayarı birçok yerde kullanıyorum hiç bir sorun yok. kendi evimde dizüstü bilgisayarı açamıyorum. açtığım anda internet gidiyor. wifi yada kablolu bağlanmaya gerek olmaksızın hatta eternet kartlarını devredışı bırakmama rağmen sorun devam ediyor. yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler
Merhaba gerçekten ilginç bir sorununuz var. Peki sadece sizin laptopu açınca mı sorun yaşıyorsunuz, yoksa herhangi bir laptop modeme bağlandığında da aynı sorunu yaşıyor musunuz? Sorununuz modem kaynaklı olabilir mi? Başka bir modem ile deneme yaptınız mı? Modeminizin markası nedir?
Sadece benim evimde herhangibir modemle yalnız dell marka dizüstü bilgisayarımda oluyor. Çok sayıda modem denedim değişmiyor. Dell dışında bağlanan tüm cihazlar sorunsuz çalışıyor. Dell bilgisayarın açılması yetiyor. Ağ bağdaştırıcılar devre dışı Ethernet kablosu takılı değil Wi-Fi off ken dahi internet kopuyor. 60mbps internet hızım var dell marka bilgisayar açıldığı anda xdsl istatistiklerde hız -10lara düşüyor. Modemin yanında açarsam dell’i o zaman 0.1kbps gibi oluyor ve kopmuyor.
modemimin markası zyxel vmg3312 b10b
aygıt yöneticisi ne girip diğer aygıtları seçin orada herhangi bir ünlem işareti var mı ? Laptop driverlarından olabilir belki
Laptopu iki defa formatladım
aygıt yönetiminde tüm aygıtlar düzgün çalışıyor hiçbir anormal işaret yok
laptopun tek sorunu bataryası yok. Laptop ev dışında heryerde sorunsuz çalışıyor.
Laptop şarjını bağladığınız priz ile midem aynı hatta mı bağlı? Başka bir odadaki prize takip denediniz mi laptopu ? Belki elektriksel dalgalanma oluyordur
Aynı prizde olunca kopma olmuyor fakat hız kbps seviyesine düşüyor kopunca koptu diyoruz bu denli yavaş olunca internet var ama işe yaramıyor. Evin tüm prizlerinde denedim modemden uzak olunca kesinlikle kopuyor. Telefonla görüşme şansımız varsa arayayım tüm hadiseyi anlatayım. Herşeyi denedim denemediğim hiçbirşey kalmadı.
Böyle bir sorunu ilk defa duyuyorum. Yani maalesef ben de size yardım edemem. Türk telekom’ u arayıp destek isteyebilirsiniz
Türktelekom da bir çözüm üretemedi çok düşük hızlarda olursa kopma olmuyor ama laptopu açınca hız bayt cinsine kadar düşüyor yani kopmuyor ama yok bir sayfayı çağırdığınız zaman sosyal yaşantınıza devam edin arada bir bakın ama en erken ertesi gün. Tabii bu çözüm değil. Size de teşekkürler. Kısmet olur da çözersem sizinle de paylaşırım. Muhtemelen laptopu değiştirerek çözüm sağlayacağım.
Evet kesin çözüm laptop’u değiştirmek gibi görünüyor. Çözebilirseniz yorumlarınızı beklerim
Abi bende şöyle bir problem var vdsl aboneliğine geçtim 50 mbps olan tarifeye ama 10 mbps alıyorum internet hızımı modeme gelen de bu arayüzde gördüğüm snr dbmde iyi durumda modemimde destekli bağlantı türüde vdsl 2 diye geçiyor sorun sence ne olabilir modemim td w9970 v3
Arıza kaydı oluşturdum fakat bir dönüş almadım. Yardımcı olur musun.
Merhaba. Eğer internet sağlayıcınız ile ilgili bir sorun yoksa (altyapı vs.) evinize gelen telefon kablosunun eski olmasından kaynaklı sorun yaşıyor olabilirsiniz. eğer kabloda sorun olmadığını düşünüyorsanız modemi kontrol etmenizde fayda var
Merhabalar. Evimde hem ev telefonum hem de internetim var. Ev telefonum başka odada duvardan bağlı (splitter yok), Modemim bir başka odada duvardan bağlı (splitter var). TürkTelekom’dan TürkNet’e geçtim. TürkNet’e geçtiğimde modemimi de değiştirdim. Adsl olan modem yerine Vdsl bir modem bağladım. Şimdi mesele şu ki: TürkTelekomda iken herhangi bir sorun olmamasına rağmen TürkNete geçince telefon görüşmesi esnasında internetim kopup 5-10 dakika sonra düzeliyor. Duvarla modem arasındaki üzeründe adsl yazan splitterı aldım ve diğer odadaki telefona taktım; splitterın modem çıkışı boş, phone kısmı telefonuma bağlı. Şuan görüşme yapsam bağlatı kopmuyor. Sizce şu anki durum doğru mı? Sadece başka odadaki telefona splitter bağlamak diğer odadaki modeme fayda eder mi? Bir de TürkTelekomda iken bu sorun niye yoktu acaba? Basitçe anlatmaya çalıştım umarım cevaplarsınız.
Merhaba. Öncelikle doğru bir bağlantının nasıl olacağını anlatayım. Telefon hattı splitter’a bağlanır ve splitter’ın modem girişine modem kablosu takılır, phone girişine ise telefon kablosu takılır. Anladığım kadarıyle sizin modem ile telefon ayrı odalarda. Eğer telefon görüşmesi yaparken internet kesilmiyorsa yaptığınız işlemin bir zararı yok. Ama kesiliyorsa anlattığım gibi yapmanızı tavsiye ederim.
Evet, birkaç günlük tecrübeyle kesilmiyor diyebilirim. İlginiz ve cevabınız için teşekkür ederim. Daha sonra şu linkteki gibi bir bilgi de doğruladı yaptığım işi. Paylaşmamın mahzuru varsa silersiniz. Tekrar teşekkürler. http://www.aykutonen.com/telefon-ve-adsl-modemin-ayri-yerlerde-olmasi-halinde-kurulum-yapmak/
“Adsl splitter ile vdsl Splitter arasındaki tek fark üzerindeki yazıdır.” Sesli güldüm yaa, Allah da sizi güldürsün. Harika bir makale olmuş, emeğinize sağlık :)))
teşekkürler :)