Dizel Motorlarda Debimetre Fişinin Çıkarılması

OTOMOBİLLER kategorisinde yazıldı. 4 yorum yapıldı, 6250 okundu

Debimetre Nedir ? Debimetre ne işe yarar ? ustanız size debimetrenin fişini çekmeyi teklif edebilir.Debimetre Fişinin Çıkarılması

Aracınızın performansından memnun olmayabilirsiniz, çekişi zayıflamış olabilir, bu durumda sanayiye yolunuz düşerse ustanız size Debimetre Fişinin Çıkarılması teklifinde bulunabilir. Hatta ticari araçların hepsinin bu şekilde çalıştığından ve performansın arttığından bahseder, sakın ola bu yanlışa düşmeyin. Öncelikle Debimetre nedir öğrenin.

mantıksal olarak  şunu düşünmelisiniz, eğer debimetre gereksiz olsaydı o aracı tasarlayan mühendisler zaten koymazlardı. Sanayide ki ustalar arabayı tasarlayan mühendislerden iyi bilecek değil ya !

Debimetre Fişinin Çıkarılması konusuna detaylı giriş yapmadan önce Gelelim debimetrenin işlevine …

Debimetre Fişinin Çıkarılması

resimde gördüğünüz debimetrenin fişidir.

kendisi ise şöyle bir şey :

Debimetre Fişinin Çıkarılması

Debimetre Fişinin Çıkarılması demek aracı uzun sürede kanser etmekle aynı şeydir.
neden kanser olur;

1- debimetre silindirlere giden havayı ölçer temel görevi budur ölçer de neden ölçer soran yok.
hava yakıt karışımı diyoruz , eskiden karbüratör vardı iş mekanik olarak yapılırdı bernolli prensipleri ile ventureden geçen hava  hızlanınca ayar vidasıyla ayarlanmış yakıtı basınç farkından çekerdi.

şimdi elektronik dünyasına teslim olmuşuz ve yakıtı belirli bir basınçta yakıt pompası ile hızlandırıyoruz bu yapılmasa yakıtın debisi düşük olur . Sonra bir zamanlayıcı silindirlere püskürtülen yakıtı kontrol eden enjektörlerin açılıp kapanma süresini artı eksi değiştiriyor . Buraya kadar bir problem yok . Çünkü silindirler hızlandığında bu zamanın kısalması ile sabit bir zaman uygulaması yapılsa idi, karışımı hep sabit yapmış olur ve yokuşlara geldiğimizde araç bayılır ve çıkamazdı .
Kısaca güç istendiğinde zengin karışım yapılmalıdır. Peki gücün istendiği nasıl anlaşılacak yani kısa bir süre zengin karışım uygulanması isteniyorsa motor bunu nasıl bilecek veya tam tersi sakin bir gidişte fakir karışım istendiğini nasıl anlayacak . İşte debimetre veya akışmetrenin görevi içinden geçen havanın metre/saniye cinsinden ölçüsünü beyne yani ECU ya göndermesi gerekir ki bu hassas ayar yapılabilsin veya turbo için yakıt miktarı artı veya eksi olarak tespit edilsin.

ayrıca çok önemli bir konu daha var hepimizin bildiği üzere turbolar soğuk havayı sever . Aslında tüm araçlar soğuk havadan hoşlanır çekişin yüksek olduğunu motordan hiç anlamayanlar bile hissetmektedir. Bunun nedeni havanın soğuduğunda içindeki oksijen oranın artmasıdır. combustion daki yanmanın en önemli bileşeni oksijen miktarıdır . Bu çok hassas ve verim için çok önemli bir orandır. Formülleri çok iyi bilen beyin bu hesaplamaları, yeni nesil chipler ile saniyede milyonlarca kez hesaplayarak küçük ayarlamaları yapabilir. İşte birinci neden olan debimetre kapatılınca silindirlere giden oksijen miktarını artık hesaplama değil tahmini bir değer ile ECU’ya göndermeye başlar.

2-Bu takdirde zengin karışım artık aracın bir fenomeni haline gelir. Bu aracın güç artışındaki mantığı anlamak için yeterlidir. Zengin karışım demek bir aracın maksimum performansa yakın yakıt karışımı anlamına gelir. yakıt tüketim değerleri her zaman fakir karışım öngörülerek kataloglara konur çünkü eğer bir yokuş çıkılmıyorsa sabit hızla 90-100 ile gidildiğinde gaza dokunsanız bu hızı koruyan ECU buna göre yakıt gönderecektir.

zengin karışımın devamlı olması birçok problem yaratır ilk başta, turbo arızası uzun sürelerde beklenir . Zengin karışım bol kurum demektir bu kurum silindirler içinde ve yağa karışarak tüm sistemi sigara içen insan gibi yavaş yavaş götürür. Aniden değil azar azar .

3- Bir müddet sonra motor kompresyon kaçağı vermeye başlar çünkü gereksiz bir zengin karışım aracı atak ve güçlü yapabilir ama bunun bir bedeli vardır . Bedeli piston segmanları ve yağın çabuk kirlenmesi ile kendini belli eder. Yağ için bizim uzun değiştirme periyodlarımız ve bakım eksiklikleri ise krank üstü çizikler ve her yerde bol bol hasar yapar. Özetle motorun ömrü kısalır .

4- Zengin karışım yeni nesil araçların hasas olan katalizörünü de çökertir. Çünkü tasarımda akıllı halkımızın dilden dile efsane yaratıp bir parçanın fişini çekeceği düşülmemiştir. Kimsenin aklına da gelmez. o kadar hesap kitap yap, yok soğuk havada çok oksijen gider, buna göre yakıtı biraz azaltalım soğukta yakmasın de ,düzinelerce sayfa yazılıma ek yap sonra taksici esnafımız fişini çeksin . Bu parçayı buraya koyanın aklının ucundan bile geçmemiştir herhalde . Ama maalesef çok şey duyuyoruz bu da normal, aman ha her duyduğunuzu uygulamayın diyorum.

5-evet belki argedekiler parça kabloları arıza yaparsa yolda kalınmasın kısa müddet servise kadar idare edilsin diye lamba yakmıyorlardır ama anormallik ECU arıza kodlarına mutlaka kayıt ediliyordur. aracın tüm parametreleri çok kapsamlı olarak sistemde denetlenir. sizin gaza basışınızdaki çabukluk veya yavaşlık bile dikkate alınmaktadır. Aracı akıllı yapan yazılımdır unutmayalım.

şimdi bu kadar önemli parça hasar görmesi bile aracın yakışından güç tanımına kadar herşeyi etkilemesi mümkün iken Aman diyorum  bilmeden hiçbir fişi çekmeyin sadece fazla merak iyi değildir diyerek Debimetre Fişinin Çıkarılması yazısını noktalayalım


Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bu Makale 4 Yorum Aldı. Siz Ne Düşünüyorsunuz?
  1. Şimdi maf sensörü gram/saniye cinsinden ölçüm yapar. Soğuk havalarda olctugu hava kütlesi artar, soğuk havalarda olctugu hava kütlesi azalır.. Eğer araçta kaçak varsa hava kaçağı gibi ki bu kaçak turbo Dan sonra ise örneğin araç 10gram hava alacak ama motora 7 gram hava verecek 3 gram hava kaçacak bu süreçte 10 gram havaya göre kendini ayarlayan araba fazla yakıt az hava karışımına denk gelecek ve mazotu tamamen yakamayacak sonuç olarak kurum siyah duman atacak. Şimdi bazı model arabalarda maf plug unplug hale gelince araç sanki 50 60 derece celcius deki hava kytlesindeki basınca kendini zannedecek ve örneğin 10 gram giren havayı 7 gram olarak ölcecek ve motor kendini ona göre ayarlayacak kaçak sayesinde 10 gramdan daha az bir seviyeye gelen hava da maf sensörü belirttiği ölçüye gelecek ve arac kendisi için optimum duruma yaklaşmış veya optimum durumda olmuş olacaktır. Bazı araçlarda durum tam ters olabilir tamamen ecu yazılımı ile alakalı soğuk havada çalışması için maf sensörü döküldüğünde kendini – lerde sanan bir arabada gereksizce yakıt verecek ve yine kara duman atacaktır.

  2. Teşekkür ederiz. Benim aracın da debimetresi arızalandı. Usta fişini çekti. Herkes böyle yapıyor dedi. Ama kara duman çok fazla arttı. En kısa zamanda değiştireceğim.