Tv Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tv alırken ve aldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler,Tv alırken hangi özelliklere bakmalıyız, 4K Led Tv ölü piksel testi ışık sızması testi nasıl yapılır
Tv alırken kafanızı karıştıran bir çok kavram olabilir. 4k Tv, Uhd Tv, Curved Tv gibi bir çok Tv teknolojisi var ve bunların bir çok özellikleri var. Bu yazımızda hem Tv seçiminde dikkat edilmesi gereken özellikler , hem de Aldığınız Tv’de Işık sızması, Bulutlanma, Ölü piksel gibi sorunların tespitine yönelik işlemleri ele alacağız.
Yazıyı Tv alırken dikkat edilmesi gerekenler ve Tv aldıktan sonra kontrol edilmesi gerekenler olarak 2 bölüme ayırdım. Böylece hem Tv alırken hem de aldıktan sonra kafa karışıklığı yaşamayacağız.
1- Tv Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yukarıda bulunan resimde bir 4K Televizyonun özelliklerine değinilmiş.Şimdi bu özelliklerin ne anlama geldiğini açıklayalım. Resimde Ekran yenileme hızı yok ancak ben onun açıklamasını da ekleyeceğim.
Görüntü çözünürlüğü : Tüm dijital görüntülerin ekrandaki en küçük parçalarına piksel denir.
Çözünürlük ise ; Bilgisayar, cep telefonu, Tv gibi dijital ekrana sahip tüm cihazlarda ekranda bulunan piksel sayısıdır. Ekran çözünürlüğü, digital ekrana sahip olan cihazın ekranında yatay ve dikey eksende tek sıra halinde bulunan piksel adedidir. Günümüzde en yüksek çözünürlüğe sahip televizyonlar, 3840 x 2160 piksel ile 4K Televizyonlardır.
Hd televizyonlar ise 1920 x 1080 veya 1366 x 768 pikseldir. Aşağıdaki resimde çözünürlükler arasındaki fark gözlemlenebilir.
Ekran Yenileme Hızı: Bu konuda bilmeniz gereken en önemli şey, Ekran yenileme hızının 2 ayrı kategoride değerlendirilmesidir. Bunlar;
- Gerçek Ekran Yenileme Hızı
- Yazılımsal Ekran Yenileme Hızı
Gerçek Ekran yenileme hızı 50 ve 200 hz arasında değişir. 200 hz gerçek yenileme hızına sahip bir Tv fiyatları oldukça pahalı olduğu için Ülkemizde 50 ve 100 hz yoğun olarak satılmaktadır. Tabi ki fiyat olarak 1500-2500 bandında olduğu için, 50 hz gerçek yenileme hızına sahip Tv’ler daha yaygındır. 50 hz gerçek yenileme hızına sahip olan bir tv’nin ekran yenileme hızı yazılım ile 1600 hz’ye kadar çıkarılıyor. Hani reklamlarda ekranın altından hızlı bir yazı akar da okuyamazsınız ya, işte o yazıyı okuyabilmek için 200 hz yeterlidir, ancak net bir şekilde okumak istiyorsanız 600-800 hz yetecektir. Tabiki bütçenize göre tercihinizi 1200 hz veya daha üst hızlardan yana kullanabilirsiniz.
Eğer bu ekran yenileme hızı bana yetmez ve bütçem 2500-5000 TL arasına çıkabilir derseniz, Gerçek ekran yenileme hızı 100 hz olan ve yazılım ile ekran yenileme hızı 1800-2500 hz‘lere kadar çıkan Tv’leri tercih edebilirsiniz. Yani bu iş biraz da bütçe ile alakalı. Zaten bu hızın farkını hissedebileceğiniz anlar hareketli sahnelerdir.
Özellikle aksiyon sahnelerinde vs. bulanıklık istemiyorsanız Ekran yenileme hızının minimum 200 Hz olmasını öneririm. Aşağıdaki resimde 60 hz ile 240 hz arasındaki farkı görebilirsiniz.
Ses sistemi : Genelde Televizyonlarda 2 x 15 w hoparlör bulunur.Tabi ödenen ücrete göre bu ses sisteminin gücü ve kalitesi degişiklik gösterir.Tv ses kalitesine önem veriyorsanız Tv Alırken, alacağınız Televizyonu mağaza standında test etmenizi tavsiye ederim.
Smart Tv : Bildiğiniz üzere Smart tv‘ler tıpkı akıllı telefonlarımız gibi uygulama çalıştırabilme özelliğine sahiptir. Facebook , Twitter , Skype gibi uygulamaların yanı sıra Smart Tv ile internete de girebilirsiniz. Smart Tv’lerde işletim sistemi değişiklik gösterebilir. Bazı markalar Android tercih ederken bazı markalar ise kendi oluşturduğu işletim sistemlerini kullanıyor.
Usb Bağlantısı : Tv alırken Usb bağlantılarından en az birinin 3.0 destekli olmasına dikkat edin. Son zamanlarda üretilen Televizyonların çoğunda 3.0 usb vardır. Bu sayede Tv ve Usb arası daha hızlı veri aktarımı gerçekleştirebilirsiniz.
Uydu Alıcısı : Gelişen teknoloji ile birlikte artık üretilen Televizyonların tamamına yakınında Dahili uydu Alıcısı var. Bu sayede ekstra bir uydu alıcısına ihtiyaç duymuyorsunuz. Çanaktan gelen sinyal kablosunu direk Tv girişine takarak yayın alabiliyorsunuz.
Wifi : Gelişen teknoloji ile wifi artık standart haline geldi. Zaten wifi özelliği olmayan bir smart tv hayal etmek imkansız.Yine de siz Tv Alırken Wifi özelliğini kontrol edin.
2- Tv Aldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Televizyon seçimini yaptık Hayırlı olsun. Ancak henüz işimiz bitmedi, Tv alırken nasıl detaylı incelediysek, Aldığımız Tv’de herhangi bir sorun olup olmadığını da detaylı kontrol etmemiz gerekiyor. Dünyanın en büyük markalarında bile, Bulutlanma, Işık sızması ve Ölü piksel benzeri sorunlar olabiliyor. Bu nedenle aldığımız Televizyonda aşağıdaki noktalara dikkat etmeliyiz.
Bulutlanma Sorunu : Yeni bir Televizyon aldınız ve aşağıdaki gibi görüntülerde bulutlanma oluyorsa canınız sıkılabilir. Böyle bir sorunla Televizyonu ilk aldığınızda veya bir kaç ay sonra karşılaştıysanız hemen servis çağırarak ürünün değişimini talep edin. Bu bulutlanma başta az olsa da sonradan çoğalabilir.
Işık Sızması Sorunu : Yine aşağıdaki resimde göründüğü gibi ekranın kenar bölgelerinden “ışık sızması” oluyorsa maalesef ürününüz hatalı ve değişimi için zaman kaybetmeden servise müracaat etmelisiniz.
Çoğunlukla bulutlanma sorunu ve ışık sızması birlikte görünür.
Ölü Piksel Sorunu : Ölü piksel sorunu sadece Televizyonlarda değil, Cep telefonu, tabletler ve monitörlerde de sık karşılaşılan bir sorundur. Aşağıdaki resimde ölü piksel örneğini görebilirsiniz.
Soldaki resimde gördüğünüz gibi ölü pikseller tek bir nokta şeklinde olabilir veya birden fazla da olabilir. Bu ölü pikseller yeşil, kırmızı gibi renklerde de olabilir. Bu renklerde olanlarına takılmış piksel deniliyor.
Peki Ölü Piksel testi nasıl yapılır ?
Ölü piksel testi çok basit bir işlemdir. Tek yapmanız gereken Usb’nize bir adet beyaz resim bir adette siyah resim dosyası atın ve bu dosyaları Tv’nizde açın. Resimlerin sade olması gerekmekte. Dilerseniz benim hazırladığım Hd Background resimleri aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.
Resimlerin linki : www.akifturan.com/wp-content/uploads/2016/10/black.jpg
www.akifturan.com/wp-content/uploads/2016/10/white.jpeg
Resimlerin boyutu çok fazla olduğu için ve sayfa yüklenmesini yavaşlatacağı için bu şekilde yükledim. Linkine tıkladığınızda açılan resimleri sağ tıklayarak indirebilirsiniz.
Yazıyı yazarken Tv alırken seçim yapmakta zorlanan insanların işlerini kolaylaştırmayı düşündüm.Umarım faydalı olmuştur.
Anladım teşekkür ederim. Birde laptopu bu tv ye HDMI ile bağladığım zaman 1080p uyarısı alıyorum. Bu pc den kaynaklı bir cozunurluk degilmi? 2160p gelmiyor
Evet oda Laptop ekran kartının çıkışı ile alakalı. Rica ederim
55XD8505 tv’ye KODI programını kurdum fakat KODI’nin sistem bilgisi ayarlarında ekran çözünürlüğü ayarları 1920*1080@60 hz yazıyor
Bu tv nin ekran çözünürlüğü 3840*2160 olması gerekmiyormu?
Merhaba bildiğim kadarıyla program henüz 4K teknolojisini desteklemiyor.