Ücretsiz SEO Araçları
SEO Nedir ? Ücretsiz Seo araçları ile sitenizi google aramalarında üst sıralara taşıyabilirsiniz.Etkili ve Ücretsiz SEO teknikleri
SEO çalışması yapmak için araç arayışındaysanız, Ücretsiz SEO Araçları yazımızda seo çalışmalarınızda kullanabileceğiniz ve tamamen ücretsiz olan araçları bulabilirsiniz.
Popüler Ücretsiz SEO Araçları
SEO nedir denince akla Google gelir. Sonuçta bütün amaç google sıralamasında daha iyi yerlere gelmek değil mi ? Google denince ise aklımıza Search Console gelmeli.
1.Google Search Console
Google Search Console menüsü resimde görüldüğü gibidir. Search Console, sitenizle ilgili oluşan önemli sorunları size mesaj yoluyla bildirir. Şüphesiz Search Console 1 numaralı Ücretsiz SEO aracıdır.
Ayrıca Sol tarafta bulunan “Arama Görünümü” menüsünden, sitenizin arama sonuçlarında nasıl göründüğünü ve varsa yapılandırılmış veri hatalarını görebilirsiniz. Aynı menü altında bulunan Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) Seo açısından oldukça önemlidir, Google son zamanlarda mobil kullanımın artması ile birlikte mobil kullanılabilirlikleri olan siteleri ve Hızlandırılmış Mobil Sayfaları bulunan siteleri arama sonuçlarında öne çıkarmaktadır. AMP sayfalarınızda hata var ise bu bölümden kontrol edebilirsiniz.
Arama Trafiği menüsünden, sitenize bağlantı veren kelimelerin analizi görebilir, sitenize bağlantı veren diğer siteleri görebilir, Uluslararası hedefleme ayarlarını yapabilir ve sitenizin Mobil kullanılabilirliğini kontrol edebilirsiniz. Sitenizde Mobil Kullanılabilirlik sorunları yok ise arama sonuçlarında sitenizin url’si altında Mobil Uyumlu ibaresi yer alır. Sitenizin mobil uyumlu olması da sizi SEO açısından rakipleriniz karşısında bir adım öne taşır.
Google Dizini bölümünden dizine eklenen sayfalarınızın sayısını ve grafiklerini görebilirsiniz. İçerik anahtar kelimelerinden sitenizde öne çıkan anahtar kelimeleri görebilirsiniz. Engellenen kaynaklar bölümünden, başka bir site tarafından robots.txt ile engellenen içeriğiniz var ise görebilirsiniz. Url’leri kaldır bölümünden ise sitenizdeki url’leri geçici olarak google arama sonuçlarından kaldırabilirsiniz.
Tarama menüsünden, robotların sitenizi tararken karşılaştığı hataları görebilirsiniz. Bu kısım oldukça önemlidir. Tarama Hataları bölümündeki hataları düzeltmediğiniz takdirde robotlar sitenizi tarayamadığı için içeriğiniz google dizinine eklenmez. Ayrıca bu hataların sayısının fazla olması google tarafından sıralamanızın düşürülmesine neden olur.
Tarama istatikleri bölümünden siteniz taranırken harcanılan zaman ve günlük taranan sayfa sayısı gibi istatiksel bilgileri görebilirsiniz.
Google Gibi Getir bölümünden sitenizi Google Bot‘un nasıl gördüğünü görebilirsiniz.
Site Haritaları bölümünde ise gönderdiğiniz site haritaları ile ilgili istatistikleri, dizine eklenen url sayılarını,varsa site haritalarındaki hataları görebilirsiniz. Site Haritaları SEO açısından önemli bir başka husustur. Site Haritaları sayesinde Google ve diğer arama motorlarının botlarına yol göstererek sitenizi daha iyi taramasını sağlayabilirsiniz.
2.Yandex Webmaster
Yandex Webmaster aracı da tıpkı Google Search Console gibi webmaster’lara kolaylık sağlayan bir araçtır. Google Search Console‘dan farkı özellikleri ile webmaster’lar tarafından tercih edilen bir araçtır. Ayrıca Yandex arama sonuçlarından sitenize ait içerikleri kaldırmanıza olanak tanır. Fazla detaya inmiyor ve kullanmanızda yarar olabilir diyorum.
3.Open Site Explorer
https://moz.com/researchtools/ose/
adresinde hizmet veren open site explorer ücretsiz ve popüler bir backlink analiz aracıdır. Resimde görüldüğü gibi Url alanına sitenizin adresini yazarak search butonuna bastıktan bir süre sonra raporunuz hazırlanır.
4.Majestic Seo Site Explorer
Majestic Seo site explorer da open site explorer gibi bir backlink analiz aracıdır. Üye olmadığınız takdirde size özet bir raporlama yapar, ancak ücretsiz üye olarak daha detaylı bir rapor elde edebilirsiniz.
Open site explorer kullanmak istemiyorsanız sizin için iyi bir alternatif olabilir.
5.BuiltWith
Builwith.com size sitenizin teknolojik analizini yapmanızı sağlayan yararlı bir araçtır. Resimde görüldüğü gibi url bölümüne sitenizin adresini girip, Lookup butonuna tıkladığınızda karşınıza sitenizin teknolojik raporu çıkar. Bu raporda Kullanılan Server teknolojisi, kullanılan Email servisleri, Server’ın sahip olduğu SSL sertifikaları, sitede kullanılan yazılım sistemleri ve eklentiler gibi çeşitli bilgiler sunulur.
6.Pingdom Full Page Test
Pingdom tam sayfa test aracı ile, sitenizin yüklenme hızını görebilirsiniz. Boş alana web sitenizin adresini girip Test Now butonuna tıkladıktan sonra karşınıza sayfanızın yüklenme süresi ve bu süreyi etkileyen kodlar veya dosyalar tüm ayrıntısıyla birlikte gelecektir.
Resimde görüldüğü gibi Performance Grade ve Page Analysis sekmelerinden daha detaylı analiz raporlarına ulaşmanız mümkündür.
7.Google PageSpeed Insights
Google tarafından webmasterlara sunulan Ücretsiz SEO aracı olan, bir güzel hizmet daha karşımızda… PageSpeed Insights sitenizin sayfa yüklenme hızınızı test etmekle kalmıyor, sizlere sorunları düzeltmeniz için önerilerde bulunuyor ve çözüm sunuyor. Raporda sitenizin yüklenmesini geciktiren Javascript kodlarını, CSS kodlarını ve diğer etkenleri öğrenebilir ve çözüm önerilerini uygulayabilirsiniz.
Resimde gördüğünüz kırmızı işaretli alandaki “Bu sayfa için, optimize edilmiş resim, Javascript ve CSS kaynaklarını indir” yazısına tıklarsanız, sizin için optimize edilmiş kaynakları indirip uygulayabilirsiniz.
8.SpyOnWeb
Spyonweb.com size, sitenizin bulunduğu server’da kaç adet site bulunduğunu ve bu sitelerin isimlerini sunuyor. Yapmanız gereken boş alana sitenizin bulunduğu server’ın ip adresini yazmak ve “Go” tuşuna basmak. Sonra aynı serverda bulunan siteler size rapor olarak sunuluyor. Sitenizin bulunduğu server ip’sini öğrenmek için Komut isteminden ping siteadiniz.com yazın, ip adresi karşınıza gelecektir.
9.CopyScape
Seo ile özgün yazı ilişkisini bilmeyen yoktur. Peki sitedeki yazıların özgün olup olmadığını nasıl kontrol edebiliriz ? İşte bu noktada yardımımıza copyscape.com koşuyor.
Sitemizdeki içeriğin linkini arama bölümüne yapıştırıyoruz ve “Go” butonuna tıklıyoruz. İçeriğimiz başka hangi sitelerde varsa karşımıza çıkıyor. Böylece içeriğinizi çalan siteleri de tespit etmiş olursunuz. CopyScape etkili bir Ücretsiz SEO aracıdır.
10.Google Adwords Keyword Planner
Google adwors kelime planlayıcısı ücretsiz bir anahtar kelime planlayıcıdır. Ancak kullanabilmek için Adwors’e kayıt olmalısınız. Ücretsiz kayıt olduktan sonra Siteniz ile ilgili anahtar kelime analizi yapabilirsiniz. Özellikle siteniz ile ilgili kategori seçip popüler kelimeleri kullanmanız seo açısından yararlı olacaktır.
Ayrıca alternatif olarak Wordtracker kullanabilirsiniz ancak öncelikle ücretsiz kayıt olmanız gerekiyor.
Linki:
https://freekeywords.wordtracker.com
Bunlar benim için öne çıkan Ücretsiz SEO araçları.Bir başka yazıda farklı seo araçları ile görüşmek üzere…