WordPress Sitesini Başka Sunucuya Taşıma

WEBMASTER kategorisinde yazıldı. 9 yorum yapıldı, 5266 okundu

Tüm bu adımları gerçekleştirdiyseniz, Wordpress Sitesini Başka Sunucuya Taşıma işlemini başarıyla tamamlamış olmanız gerekiyor.

WordPress Kurduğunuz Sitenizde Hosting Firmasından memnun kalmadıysanız veya Başka Bir Nedenden Dolayı Sunucu Değiştirmeniz Gerekiyorsa Telaşa Kapılmayın.Aşağıdaki Adımları Uygulayın ve Keyfinize Bakın.

WordPress Sitesini Başka Sunucuya Taşıma


ADIM 1: Sitenizin Dosya Yedeğini Almak

Wordpress Sitesini Başka Sunucuya

WordPress Sitesini Başka Sunucuya Taşıma işlemine ilk olarak sitemizin yedeğini alarak başlamalıyız.  Bu işlem için çok sayıda WordPress eklentisi var ancak manuel olarak yapmak daha kolay ve garantilidir.Eklentiler ile aldığınız yedeklerde zaman zaman Türkçe karakter sorunu vb. sorunlar yaşanabiliyor.İlk önce Ftp bağlantısı ile hosting dosyalarımızın yedeğini almalıyız.Bu işlem için ücretsiz Filezilla programını önerebilirim.İndirmek için  linke Tıklayabilirsiniz : https://filezilla-project.org/download.php

Filezilla programını kurduktan sonra adres satırına ftp adresinizi,kullanıcı adınız ve şifrenizi girerek “Bağlan” butonuna tıklayın.(Ftp bilgilerinizi bilmiyorsanız hosting firmanız ile irtibata geçin)

Bağlantı kurulduktan sonra Filezilla karşınıza iki ekran olarak çıkar.Sol taraftaki bölüm sizin bilgisayarınız.Sağ taraf ise websitenizin dosyalarının yüklü olduğu bölüm.Sol taraftan bilgisayarınızda dosyaları nereye yüklemek istiyorsanız orayı seçin.Sağ tarafta ise public_html klasörüne sağ tıklayarak “İndir” seçeneğine tıklayın.İşlem tamamlandığında sitenizin tüm dosyalarının yedeğini almış olursunuz.

ADIM 2: WordPress Veritabanı Yedeği Almak

Wordpress Sitesini Başka Sunucuya

WordPress Sitesini Başka Sunucuya Taşımanın İkinci ve en önemli adımlardan biri de Database (Veritabanı) yedeğini almaktır.Sitenizin Cpanel bölümüne girin.Adresi www.siteadiniz.com/cpanel şeklindedir.Kullanıcı girişi yaptıktan sonra resimde görüldüğü gibi tablo ismine tıklayıp tüm tabloları seçin ve Seçilileri “Dışa Aktar” diyerek ikinci ekrana geçin.Karşınıza gelen ekranda hiç bir şeye dokunmayın “Hızlı” seçeneği seçili kalsın ve GİT butonuna tıklayın.Veritabanı yedek SQL dosyanız indirilmeye başlayacaktır.

ADIM 3: Yeni Hostunuzda Veritabanı Oluşturma

Yedeğini aldığımız site dosyalarını yeni hostumuza taşımak için öncelikle yeni hosting panelimizin Cpanel bölümüne girerek Yeni bir Veritabanı oluşturmalıyız.Yeni veritabanı oluşturduktan sonra yeni bir kullanıcı oluşturun ve güçlü bir şifre belirleyin.Oluşturduğunuz yeni kullanıcıyı veritabanına ekleyin.Eğer bu konuda sorun yaşarsanız hosting firmanızdan destek alabilir veya yazıya yorum yaparak benden yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Adım 4: Wp-config.php Dosyası Düzenleme

İlk adımda bilgisayarımıza indirdiğimiz sitenin yedek dosyalarını açın ve aralarından wp.config.php dosyasını bulun.Daha sonra wp.config.php dosyasını Not defterinde yada Wordpad ‘te açarak aşağıdaki değişiklikleri uygulayın

1- Veritabanı İsmini Değiştirme 

Wp.config.php dosyanızı not defterinde açtıktan sonra aşağıdaki satırı bulun

define('DB_NAME', 'db_ismi');

Bu kod da “db_ismi” yazan yerde eski hostunuzda kayıtlı olan eski veritabanınızın ismi yer alıyor bu ismi yeni oluşturduğunuz Veritabanının ismiyle değiştirin.

2-Veritabanı Kullanıcı Adı Değiştirme 

Wp.config.php dosyanızın içerisinden aşşağıdaki satırı bulun

define('DB_USER', 'db_user');

burada yer alan “db_user” kısmını yeni oluşturduğunuz MySQL kullanıcısı ismi ile değiştirin.

3- Veritabanı Kullanıcı Şifresi Değiştirme

Yine Wp.config.php dosyasının içerisinden aşağıdaki satırı bulun

define('DB_PASSWORD', 'db_pass');

ve burada yer alan “db_pass” kısmını yeni oluşturduğunuz MySQL kullanıcı şifresi ile değiştirin.

Dosyayı kaydederek kapatın.

ADIM 5: Yedeğini Aldığımız Veritabanını                  Yeni Hosta Yükleme

Wordpress Sitesini Başka Sunucuya

Yeni hostunuzun cPanel >> phpMyAdmin bölümüne girin ve yeni oluşturduğunuz veritabanına tıklayın.Sonra yukarıdaki sekmelerden “İçe Aktar” ingilizce ise “Import” butonuna tıklıyoruz.Dosya seç yazan bölümden yedeğini aldığımız Veritabanı yedek dosyamızı seçerek GİT butonuna tıklıyoruz.Yükleme işlemi bittikten sonra içe aktarma tamamlanmış olacak.

Not: Partial Import kısmını boş bırakın. Aksi halde CPU kullanımında sınırlama varsa yükleme zaman aşımına uğrayabilir ve işlemin yarıda kalabilir.

ADIM 6: Bilgisayarımıza İndirdiğimiz Yedek Dosyalarını Yeni Hosta Yükleme

Bilgisayarımıza indirdiğimiz dosyaları yeni hostumuzun FTP adresine  FileZilla ile yüklüyoruz.Yükleme işlemi bittiğinde Config.Php dosyasında da yaptığımız değişiklikler sonucunda sitemiz hazır hale gelecek.

ADIM 7: Dns Yönlendirme

Son işlem olarak sitenizin domain’ini yönetim panelinden (domain) yeni hostinginizin Ns adreslerine yönlendirmeniz gerek.Yeni hosting firmanızdan yönlendirme yapacağınız Ns adreslerini öğrenebilirsiniz.Yönlendirme işlemi 24 saatten uzun sürebilir.Sabırlı olun.

WordPress Sitesini Başka Sunucuya Taşıma işlemi bitti.Yeni Hostinginizi güle güle kullanabilirsiniz.Eğer takıldığınız bir nokta olursa Yorum yazmaktan çekinmeyin.

 


Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bu Makale 9 Yorum Aldı. Siz Ne Düşünüyorsunuz?
  1. Merhaba , detaylı yazınızdan faydalanarak işlemimi çok rahat bir şekilde hallettim. Çok teşekkür ederim.

  2. Merhaba, free hostinge wordpress kurup porjeyi free hostingtee geliştirdim. Belirtiğiniz adımları gerçekleştirdikten sonra yeni hostingte çalıştırınca beyaz sayfa hatası veriyor.
    Ayrıca en son belirtiğiniz DNS yönlendirmesi olayı tam olarak nasıl olyor. sorun bundan kaynaklanıyor olabilir mi?

    Yardımcı olur musunuz?

    Teşekkürler

  3. temayı yaptım fakat db dediğinizi anlayamadım. O dediğiniz db yedeği yukarıdaki anlattığım gibi mi olacak ? bu db yi nasıl nereye aktaracağımı ayrıntılı yazar mısınız ?

  4. merhaba benim genel bir sitem var ve bu genel sitemin sadece bir yerini taşımak istiyorum. Yani yeni siteme hedefli kategorilerden bir yerini aktarmak istiyorum. Aynı zamanda eski sitemin temasını da aktarmak istiyorum. Yeni hostumun disk alanı küçük olduğundan hepsini aktarıp oradan silemem. Bunu nasıl çözerim ? Teşekkürler.

    • Merhaba yazıları aktarmak için eski db yedeğinizi yeni kurduğunuz db içine aktarmanız gerek. Veritabanı boyutu küçük olduğu için size sorun çıkarmaz.
      Tema dosyanızı da ftp üzerinden “themes” klasörüne atabilirsiniz

      • kardeş dediğinizi tam anlayamadım bu sitedeki anlattığınızı yapmayacak mıyım ozaman ? db dediğiniz wordpress panelinden dışa aktar diyince oradan istediğim kategoriyi indirmeyi mi söylüyor sunuz ? bu aktaracağım hedefli kategoride resim meta açıklaması hepsini yeni sitede göstermesini istiyorum. tema dosyası nerede bulunur ve themes klasörü nerededir ? daha ayrıntılı açıklar mısınız ? teşekkürler.